Skip to main content

En….. toen was ik vanochtend ineens in gesprek met mijn theepot….. want er bungelde een echt prikkelende vraag aan. Meestal heb ik nou niet heel veel met die Pickwick vragen, maar dit was er wel eentje die me wel triggerde…: “Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?”

Kortom: de ultiem optimistische geladen vraag.
Want optimisme heeft alles te maken met vertrouwen hebben in wat je gaat doen, gaat meemaken, gaat ervaren.

Optimisme ontstaat wanneer vertrouwen groter is dan angst.

Meestal is het dan al ruim voldoende als je vertrouwen hebt dat er hoe dan ook iets positiefs gaat ontstaan. Als je maar in actie komt.
Maar:…. welke dingen zou je doen als je écht 100% zeker wist dat ze zouden lukken? Waar droom je dan van?

Dus bij deze ook aan jou de uitnodiging, om even met ongelimiteerde zekerheid te dromen. “Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?” Alleen, of met je team of organisatie? Wat zou je dan wél doen, wat je nu niet durft? Of waarvoor je nu nog te veel belemmeringen ziet?

Meestal wachten we af tot we zekersteweten echt niet kunnen falen….en staat groei daardoor stil.

Bereid zijn om te falen

Bij de bereidheid om te falen, of liever gezegd, het inzien dat fouten of mislukkingen niet het einde van de wereld hoeven te betekenen, is optimisme een groot voordeel. Als ondernemer is het bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om een business te starten of andere ideeën goed te laten vliegen als er geen optimisme aanwezig is. En datzelfde geldt voor alle andere beroepen waar innovatie, creativiteit of een andere vorm van vernieuwing of verandering noodzakelijk is. Ondernemerschap, of dat nou als ondernemer is of als medewerker met autonomie en mandaat in een organisatie, gaat vaker wel dan niet over geloven in een goede uitkomst, over zoeken naar mogelijkheden en toepassingen. Ook, juist ook, als er flink wat hobbels op de weg lijken te liggen. Proactief zijn gaat net als initiatief nemen over risico’s durven aanvaarden in plaats van stilzitten en niets doen.

Zoals de Britse oud-prime minister Winston Churchill al zei: ‘Succes is het vermogen om van mislukking naar mislukking te gaan zonder dat je je enthousiasme verliest.’ En Churchill heeft zijn portie tegenslagen ook echt wel gehad. Dezelfde instelling dreef ook Thomas Edison. Edison had een schijnbaar onvermoeibaar enthousiasme en was voortdurend bezig met het motiveren van zijn medewerkers om nooit de handdoek in de ring te gooien. Hij schijnt zelfs ooit verklaard te hebben, toen-ie zich realiseerde dat hij meer dan tienduizend manieren had uitgeprobeerd om een elektrische lamp uit te vinden: ‘Ik heb nooit gefaald. Ik heb gewoon tienduizend manieren gevonden waarvan ik nu zeker weet dat die niet gaan werken.’

Stel je zelf dus nog eens de vraag van hierboven, de vraag van mijn theepot: “Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen?”

Experimenteer!

En waag het er gewoon op. Vanuit een realistisch optimistische houding. Want optimisme ontstaat ook als je naar het hier en nu kijkt en daar realistisch over bent. Door in ieder geval het volgende te beseffen:

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
Blijf ik krijgen wat ik altijd heb gekregen.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
Blijf ik denken zoals ik altijd heb gedaan.

 

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
Blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
Blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
Blijft me overkomen wat me altijd is overkomen.

Bron: onbekend

Ik wens je veel optimisme aan het werk toe!

Meer weten over Optimisme aan het werk zetten? Lees dan mijn eind 2022 verschenen boek: ‘Optimisme aan het Werk’ of neem contact op voor meer optimisme of opteamisme in het werk.